Opis zanimanja:
- Razlikovati pojedine porodice aromatičnih i začinskih biljaka,poznati razvojne faze biljke i vrste razmnožavanja
- Razlikovati kemijske sastavnice aromatičnog i začinskog bilja i aktivne tvari, primijeniti sve mjere potrebne za ekološki uzgoj aromatičnog i začinskog bilja
- Odabrati najbolji način pripreme tla za proizvodnju aromatičnog i začinskog bilja, odabrati hranjiva i obogaćivati tlo
- Odabrati odgovarajuću mehanizaciju za pripremu tla, sadnju i branje aromatičnog i začinskog bilja
- Provoditi kontrolu rasta i uzgoj aromatičnog i začinskog bilja,odabrati način i sredstva za integralnu zaštitu aromatičnog i začinskog bilja
- Odabrati vrijeme i način berbe aromatičnog i začinskog bilja, odabrati najbolju metodu izolacije biljnog ekstrakta iz pojedine aromatične i začinske biljke, znati odgovarajuće načine pripreme svježeg i osušenog biljnog materijala
- Znati način provođenja pojedinog postupka dobivanja eteričnog ulja
- Znati način provođenja postupka pročišćavanja i stabilizacije eteričnog ulja
- Odabrati odgovarajuće načine primjene eteričnih ulja
- Znati način provođenja postupka dobivanja, pročišćavanja i stabilizacije hidrolata
- Odabrati odgovarajuće načine primjene hidrolata
- Znati način provođenja postupka ekstrakcije
- Odabrati odgovarajuće načine primjene ekstrakata
- Koristiti zaštitnu opremu i provoditi mjere zaštite na radu u procesu proizvodnje aromatičnog i začinskog bilja
- Koristiti zaštitnu opremu i provoditi mjere zaštite na radu u procesu obrade i prerade aromatičnog i začinskog bilja
Uvjet za upis:
- završena osnovna škola, minimalno 15 godina starosti